آشنایی با برخی از ابزارها و زبانهای دادهکاوی
در این پست شما را با برخی از ابزارها و زبانهای دادهکاوی (Data Mining) آشنا خواهیم کرد.
رپیدماینر (RapidMiner)
Rapid Miner یکی از پرکاربردترین نرم افزارهای داده کاوی است. این مجموعه توسط شرکتی با همان نام Rapid Miner توسعه دادهشده است. این نرم افزار در زبان برنامهنویسی جاوا (JAVA programming language ) نوشتهشده و محیط یکپارچه و جامعی را برای تحلیل دادهها فراهم میسازد.
در این نرمافزار سعی تیم توسعهدهنده، بر آن بوده است که امکان انجام عملیات مختلف یادگیری ماشین، دادهکاوی، متنکاوی و … را برای کاربران خود ایجاد کند. از طریق این نرم افز ر، تمامی مراحل دادهکاوی ازجمله پاکسازی و پیشپردازش دادهها، خوشه بندی، رده بندی، پیشبینی، کشف قوانین انجمنی و… قابل انجام است.
رابط گرافیکی شکیل و کاربرپسند نرمافزار نیز آن را یک سر و گردن بالاتر از سایر ابزارهای رقیب قرار میدهد. درواقع یکی از دلایل پرطرفدار بودن این نرم افزار این است که نیازی به دانش برنامه نویسی ندارد. Rapid Miner میتواند برای افرادی که بهتازگی قصد یادگیری داده کاوی را دارند بسیار مفید باشد. نرمافزار Rapid Miner سال های زیادی است که برای اجرای بسیاری از پروژههای تحقیقاتی، دانشگاهی و همچنین پروژه های اجرایی مورداستفاده قرار میگیرد.
آی. بی. ام اس پی اس اس مادلر (IBM SPSS Modeler)
نرمافزار IBM SPSS Modeler یک نرم افزار کاربردی برای داده کاوی و تجزیه و تحلیل متن است که توسط شرکت IBM توسعهیافته است.
نرمافزار IBM SPSS Modeler دارای رابط کاربری گرافیکی مناسبی است که به کاربران امکان میدهد بدون نیاز به برنامهنویسی، الگوریتم های دادهکاوی و آماری را در پژوهشهای خود بهکارگیرند. این نرمافزار فرآیند اجرای پروژه های داده کاوی را بر اساس استاندارد CRISP-DM از ابتدا تا انتها پشتیبانی نموده و زمان آماده سازی داده و تحلیل های داده کاوی را نسبت به سایر نرمافزارها کاهش میدهد.
IBM SPSS Modeler تمام پیچیدگی های غیرضروری را حذف می کند و درعینحال منجر به ساده سازی فرآیند تحلیل داده ها میگ ردد. سهولت استفاده از این نرم افزار محبوبیت خاصی را در بین کاربران ایجاد نموده است.
نایم (KNIME)
Knime یک پلتفرم متنباز و یکپارچه برای تجزیهوتحلیل دادهها و گزارشگیری از داده ها است که به زبان جاوا نوشتهشده است. Knime دارای رابط گرافیکی مناسبی است که به کاربران این امکان را میدهد که بدون نیاز به برنامهنویسی به تحلیل داده ها بپردازند.
ماژولهای موجود در Knime امکان ورودی و خروجی گرفتن از یک فایل (با فرمتهای متعدد) یا از یک پایگاه داده را برای کاربران فراهم میکند. همچنین امکان اجرای عملیات پیشپردازش داده ها و استفاده از الگوریتمهای دادهکاوی مانند خوشهبندی، الگوریتم های رده بندی و پیشبینی و استخراج قوانین انجمنی در این نرمافزار وجود دارد.
قابلیت اضافه نمودن افزونه های (Plugin) مختلف به این نرمافزار باعث شده است تا امکانات این ابزار افزایشیافته و بتوان از آن در زمینههایی چون متنکاوی نیز استفاده نمود. بررسی انجامشده از سوی گارتنر نشان میدهد مشتریان بهواسطه انعطافپذیر بودن و متنباز بودن از این ابزار راضی بودهاند.
اورنج (Orange)
یکی دیگر از نرمافزارهای رایگان و متنباز Orange نام دارد که با زبان پایتون نوشتهشده است. Orange ابزاری است که تجزیهوتحلیلهای کسلکننده را به حالتی سرگرمکننده تبدیل می کند، به همین دلیل کاربران استفاده از آن را ترجیح میدهند. اجزای Orange ویجت (widget ) نامیده میشود. ویجت های موجود در نرمافزار Orange امکان ورود داده ها به نرم افزار، پاکسازی و پیشپردازش داده ها، مصورسازی دادهها، مدلسازی (ردهبندی و پیشبینی، خوشه بندی و کشف قوانین انجمنی)، ارزیابی مدل و همچنین متن کاوی را برای کاربران فراهم میکند. میتوان امکانات Orange را با اضافه نمودن افزونه های مختلف افزایش داد.
آر- استودیو (R-Studio)
زبان R، در سال ۱۹۹۵ بهعنوان زبانی متنباز و بر پایه زبان برنامهنویسی S توسعه پیدا کرد. زبان R توسط آماردانان و برای استفاده آماردانان توسعه یافته است.
هدف از ارائه این زبان را میتوان تمرکز بر ایجاد بستری مناسب برای تحلیل داده، تحلیل های آماری و ساخت مدلهای گرافیکی ذکر کرد.
نام R از حرف اول اسم توسعه دهندگان این نرم افزار (راس ایهاکا (Ross Ihaka) و رابرت جنتلمن (Robert Gentleman ) گرفتهشده است.
یکی از مهمترین نقاط قوت R وجود مجموعهای از پکیجهای پیشرفته در این نرم افزار است که کاربران میتوانند به آسانی به آن دسترسی داشته باشند. این پکیجها، مجموعهای از توابع در زبان R هستند که به کاربران این امکان را میدهد که به تکنیکها و عملکردهای این زبان، بدون نیاز به برنامهنویسی از صفر تا صد آن، دسترسی داشته باشند.
این زبان در حوزههای دانشگاهی، حوزههای پژوهشی و حوزه های عملیاتی مورد استفاده قرار میگیرد. یادگیری زبان R برای برنامهنویسان حرفهای و حتی کسانی که با برنامهنویسی آشنایی کمی دارند نسبتاً آسان است، اما برنامه نویسان تازهکار برای تسلط بر این زبان میبایست وقت و انرژی بیشتری اختصاص دهند.
پایتون (Python)
زبان پایتون توسط خودو فان روسوم (به هلندی Guido van Rossum، تلفظ به انگلیسی گیدو ون روسوم) در موسسه تحقیقات ملی ریاضیات و علوم کامپیوتری هلند ایجاد شد. زبان برنامهنویسی Python ازجمله زبانهای برنامهنویسی قدرتمندی است که درزمینهی دادهکاوی، یادگیری ماشینی و … مورداستفاده قرار میگیرد.
Python یک زبان برنامهنویسی سطح بالا، تعاملی و شیءگرا (object-oriented language ) و همهمنظوره است که یادگیری آن نیز سریع و آسان است. همین مسئله موجب میشود تا سرعت برنامهنویسی کاربر با این زبان بهسرعت افزایش یابد.
تأکید اصلی این زبان بر بهرهوری و خوانایی کدها است. بسیاری از برنامه نویسانی که به دنبال تحلیل داده ها و اعمال تکنیک های آماری بر داده ها می باشند از این زبان استفاده میکنند.
پایتون نیز مانند R، دارای پکیج های آماده است. پایگاه PyPi مجموعهای از کتابخانههای این زبان را گردآوری کرده و درعینحال کاربران میتوانند پکیجهایی که خود توسعه دادهاند را در این پایگاه قرار دهند.
پایتون یکی از قدرتمند ترین ابزارها و زبانهای دادهکاوی است.