دکتر فرشید عبدی، موسس مدام سی آر ام :
داده های مشتریان گنج پنهان کسب و کارهاست.
دکتر فرشید عبدی، موسس مرکز دانش مدیریت ارتباط با مشتری (مدام سی آر ام )، در سمینار آشنایی با علم داده و داده کاوی به کمک نرم افزار رپیدماینر، داده های مشتریان را گنج پنهان کسب و کارها دانست.
این سمینار توسط مرکز دانش مدیریت ارتباط با مشتری (مدام سی آر ام) در روز دوشنبه هشتم مهر ماه ۹۸ برگزار شد و علاقه مندان به داده کاوی و علم داده در این سمینار حضور داشتند، دکتر فرشید عبدی و شقایق ابوالمکارم به سخنرانی پرداختند و علم داده و داده کاوی و همچنین کاربردهای آن در کسب و کار مورد بررسی قرار گرفت و نرم افزار رپیدماینر به عنوان یکی از قوی ترین نرم افزارهای مرتبط معرفی شد.
دکتر فرشید عبدی، در آغاز این سمینار به اهمیت استفاده صحیح از داده های در دسترس کسب و کارها پرداخت و داده های مشتری را تحت عنوان گنجی پنهان برای کسب و کار دانست و اشاره کرد که برای دستیابی به این گنج پنهان باید علاوه بر دانش CRM، دانش مربوط به تحلیل داده ها را فراگرفت و با ابزارهای استخراج این گنج نهان آشنا شد.
در این سمینار که به صورت مشارکتی و با گفتگو با حاضرین و با سخنان دکتر فرشید عبدی و دکتر شقایق ابوالمکارم ادامه یافت، به تعریف مفهوم داده کاوی پرداخته شد و بیان شد که داده کاوی از ایده های موجود در علوم و شاخههای مختلف از جمله یادگیری ماشین، هوش مصنوعی، الگوشناسی، آمار و سیستمهای پایگاه داده استفاده میکند.
در ادامه این سمینار شقایق ابوالمکارم به موضوع مسیر کشف دانش از پایگاه داده مورد بررسی اشاره کرد و مراحل این مسیر را برای حاضرین تشریح کرد. وی گفت در ابتدای کشف دانش از پایگاه داده موضوع دیتابیس ها و جمع آوری داده ها از اهمیت زیادی برخوردار است. پس از درک فضای کسب و کار و تعریف مسئله کسب و کار قسمتی از پایگاه داده متناسب با نیاز و مسئله کسب و کار انتخاب می شود. پس از انتخاب داده ها، درک داده ها، پیش پردازش و پاکسازی داده ها اجرا می شود و مراحل آماده سازی داده ها از جمله مراحل مهم و زمان بر در اجرای پروژه های داده کاوی است. در ادامه با توجه به مسئله کسب و کار، داده های پاکسازی شده وارد الگوریتم داده کاوی مناسب می شود و مدل مورد ارزیابی قرار می گیرد و در نهایت در فضای واقعی کسب و کار مورد استفاده قرار می گیرد.
در ادامه به تفاوت های داده کاوی و علم داده اشاره شد و اینکه داده کاوی زیر مجموعه ای از علم داده است و برای رسیدن به عنوان دانشمند داده هر فرد باید مهارت های بسیاری را کسب کند. آشنایی با پایگاه داده، ریاضی و آمار، آشنایی با زبان های برنامه نویسی هم چون پایتون و R، آشنایی با نرم افزارهای داده کاوی هم چون رپیدماینر، کار انواع داده های ساختار یافته و نیمه ساختاریافته و بدون ساختار، دانش کلان داده ها، متن کاوی و وب کاوی و تصویرکاوی و … از جمله مهارت های مورد نیاز برای کسب عنوان شغلی دانشمند داده می باشد.
سپس دکتر عبدی به ارائه مثال های در خصوص کاربرد داده کاوی در حل مسایل کسب و کار و دستیابی به افزایش درآمد از طریق داده کاوی پرداخت و گفت وقت آن رسیده است که کسب و کارها بر روی قدرت پیش گویانه داده های مشتریان خود تمرکز کنند. کسب و کارها می توانند از داده کاوی برای بخش بندی مشتریان، شناسایی بهترین مشتریان، شناسایی مشتریان احتمالی و فروش بیشتر، ایجاد کمپینهای بازاریابی مؤثرتر، تحلیل ارزش طول عمر مشتری، کاهش ریزش مشتری و بهینه کردن وفاداری، تحلیل کانالهای فروش استفاده کنند.
در این سمینار به معرفی برخی ابزارهای داده کاوی نیز پرداخته شد و بخش های مختلف نرم افزار رپیدماینر (rapidminer) توسط شقایق ابوالمکارم برای حاضرین در سمینار تشریح گردید. وی در معرفی این نرم افزار گفت: نرم افزار رپیدماینر از قوی ترین نرم افزارهای تحلیل داده است که بسیاری از کسب و کارها برای تحلیل داده های مشتریان خود از آن استفاده می کنند. این نرم افزار محیطی گرافیکی و شکیلی دارد و برای کار با این نرم افزار نیازی به دانش برنامه نویسی و کدنویسی وجود ندارد و این موضوع این امکان را برای کاربران ایجاد می کند که به راحتی و با سرعت بیشتری به تحلیل داده های خود بپردازند. وجود اپراتورهای مختلف برای اجرای مراحل مختلف یک پروژه داده کاوی از جمله درک داده ها، پاکسازی داده ها، پیش پردازش داده ها، انجام تبدیل های مختلف روی داده ها، مدلسازی و ارزیابی مدل یکی از مهم ترین نقاط قوت این نرم افزار است. نرم افزار رپیدماینر میتواند برای افرادی که بهتازگی قصد یادگیری داده کاوی رادارند بسیار مفید باشد.
پس از معرفی این نرمفزار، وی به تشریح و توضیح نرم افزار رپیدماینر برای حاضرین پرداخت و بخش های مختلف آن و نحوه عملکرد بخش های مختلف آن و ساخت مدل های مختلف را آموزش داد.