در درس قبلی از سلسله دروس دوره آموزش رایگان CRM در آکادمی مُدام سی آر ام، به روشها و راهکارهای عملی و کاربردی جذب مشتری پرداختیم. در درس فعلی یک پله فراتر رفته و درباره شاخص های کلیدی عملکرد در CRM صحبت خواهیم کرد. شاخص کلیدی عملکرد در مدیریت ارتباط با مشتری، متغیری است که با اندازهگیری آن میتوان میزان دستیابی و نزدیکشدن به اهداف و استراتژیهای شرکت را محاسبه کرد. در نتیجۀ این امر است که شما میتوانید نقاط قوت و ضعف سیستم خود را بررسی کرده و در راستای بهبود آنها بکوشید. هرچند این توضیح کوتاه، بسیار واضح است؛ اما بسیاری از کسبوکارها اهمیت آن را نادیده گرفته و بدین ترتیب منجر به نابودی و فروپاشی سیستم خود میشوند! اگر نمیخواهید شما هم به این سرنوشت تلخ دچار شوید، خوب است این درس را تا انتها بهدقت مطالعه و در مجموعه خود اجرا کنید.
اهمیت استفاده از شاخص های کلیدی عملکرد در CRM
جهت درک بیشتر مسأله چند لحظه روی عبارت «فروش آغاز کار نیست، ابتدای تعهد است»، تأمّل کنید. شاید در ابتدای امر این عبارت شما را به یاد مسائل مربوط به پشتیبانی فروش بیندازد و این کاملاً طبیعی است. بااینحال این بار این جمله از دیدگاه صاحبان و فعالان یک کسبوکار بخوانید.
فرقی نمیکند که یک مدیر و مسئول در کدام بخش از یک مجموعه، فعال باشد، درهرصورت برای دستیابی به هدف نهایی کسبوکار باید به برنامه بازاریابی خود متعهد باشد. اینجاست که نقش و اهمیت آشنایی با شاخص های کلیدی عملکرد بهروشنی مشخص میشود. بهعبارتدیگر، اگر میخواهید به هدف کسبوکار خود پایبند بمانید باید بررسی کنید که آیا فعالیتها و اقداماتی که جهت جذب مشتری انجام دادهاید، اثربخشی لازم را داشته یا خیر. اکنون با این مقدمه، وارد مباحث عمیقتر بحث خواهیم شد.
معمولاً کسبوکارها از روشهای مختلفی همچون برگزاری سمینار و همایش، حضور در نمایشگاههای تخصصی حوزۀ فعالیت خود و مواردی ازاینقبیل، پرسشهای زیر را در جلسات ارزیابی خود مطرح میکنند:
- بعد از اجرای تکنیکها و روش های مشتری یابی، چه تعداد مشتری جدید جذب کردیم؟
- هزینه سرانه جذب هر مشتری چقدر است؟
- ارزش هر مشتری جذب شده چقدر است؟
همانطور که میبینید، برای پاسخ بهتمامی پرسشهای بالا باید ارزیابی اثربخشی برنامه جذب مشتری به صورتی دقیق و اصولی انجام بگیرد.
اهمیت استفاده از شاخص های کلیدی عملکرد در CRM
توجه داشته باشید که برای تولید مشتریان با ارزش بسیار بالا، بهترین روش اجرای یک برنامه کمهزینه و پایبندی به آن است. اینجاست که نقش CRM یا برنامههای مدیریت ارتباط با مشتری پررنگ میشود. ۳ نقش اساسی CRM تحلیلی عبارتاند از:
تشخیص مشتری احتمالی صحیح
داده کاوی و تحلیل داده های مشتریان، در تشخیص مشتری احتمالیِ درست به ما کمک میکند. این کار از طریق تکنیک های داده کاوی همچون ردهبندی و پیشبینی (Classification and Prediction)، خوشهبندی (Clustering) و کشف قواعد انجمنی (Association Rule Mining) امکانپذیر است.
شناخت بهترین و مؤثرترین کانال جذب مشتری
تحلیل داده های مشتریان به ما کمک میکند تا تشخیص دهیم که کدام یک از کانالها برای مجموعۀ ما و در جذب مشتریان مفیدتر بوده است؟ به این صورت که پس از جمعآوری اطلاعات مربوط به نمایشگاهها، سمینارها و تبلیغات انجام شده و تحلیل آنها میتوان مشخص نمود که اثربخشی هر یک از کانالهای ارتباطی به چه میزان بوده است.
انتخاب بهترین زمان برای ارتباط با مشتری
استفاده از داده کاوی و تحلیل داده های مشتریان به ما در تشخیص زمان مناسب ارسال پیام به مشتری کمک میکند. در این جا نیز اطلاعات مربوط به پیامهای ارسالی به مشتری و فعالیتهایی که برای جذب او انجام دادهایم را در دست داریم. میتوانیم این اطلاعات را تحلیل کنیم و از نتایج تحلیل برای تماس با مشتریان قدیمی و هم چنین مشتری جدید استفاده نمود.
در واقع داده کاوی و تحلیل داده های مشتریان به ما کمک میکند که مشتری احتمالی درست، از طریق کانال بازاریابی درست را در زمان صحیح شناسایی کنیم. تنها پس از استفاده از شاخص های کلیدی عملکرد CRM و تحلیل داده های مشتریان است که میتوانیم مفهوم شناخت مشتری را به کمک جذب مشتری تکمیل کنیم.
سخن پایانی
توجه داشته باشید که مرحله جذب مشتری مرحله عملیات و اجرا است. شما به نمایشگاه میروید، سایت راهاندازی میکنید، حراج میگذارید، تخفیف ارائه میدهید و بنابراین میتوانید دادههای این فعالیتها را جمعآوری کنید. CRM بهشدت به دادهها وابسته است. هر جا که دادههای مشتریان خود را جمعآوری میکنید، آماده اقدامات تحلیلی و تحلیل داده های مشتریان میشوید. به یاد داشته باشید که آموزش و یادگیری CRM ممکن است زمانبر باشد؛ اما در درازمدت برای کسبوکار شما یک سرمایهگذاری محسوب میشود. درصورتیکه قصد یادگیری عمیقتر این حوزه را دارید، کافی است به دروس بعدی مراجعه کرده یا از بخش محصولات آموزشهای تخصصی CRM را تهیه نمایید.
اگر فعلا فرصت مطالعه این مقاله را ندارید می توانید فایل PDF آن را برای مطالعه در زمان دیگری دانلود کنید.
مقالات زیر می تواند برای شما مفید باشد
مدیریت جذب و حفظ مشتری با استفاده از تجزیه و تحلیل پیش بینانه – قسمت اول
مدیریت جذب و حفظ مشتری با استفاده از تجزیه و تحلیل پیش بینانه کلان داده...
خرداد
۱۰ معیار برای حفظ مشتری و نحوه ارزیابی آنها- قسمت دوم
این مقاله برای کمک به شما نوشته شده است. در ادامه، توضیحات مربوط به معیارهای...
آبان